Køkkener og køkkenentrepriser

Et køkken har mange funktioner

Køkkenet er et rum beregnet til at opbevare og tilberede fødevarer og evt. rengøre køkkenredskaber og service efter måltiderne.  

Fra elementkøkkener til storkøkkener
Køkkener findes i mange forskellige kvaliteter og prisklasser, fra elementkøkkener i private hjem til produktionskøkkener og storkøkkener i restauranter, kantiner, offentlige institutioner eller private virksomheder, hvor der bliver produceret mad til mange mennesker.

Køkkeners bestanddele

Køkkeners indretning og inventar skal normalt tilgodese følgende funktioner:

  • Opbevaring af fødevarer i køleskabe, kølediske, kølerum, frysere og fryseskabe.
  • Tilberedning af fødevarer. Her anvendes komfurer, stegeudstyr, ovne, mikrobølgeovne, emhætter / emfang, bordplader, køkkenvaske og diverse køkkenmaskiner.
  • Opbevaring af serveringsartikler mv. i form af køkkenskabe.
  • Rengøring af serveringsartikler, køkkeninventar, mv. i form af opvaskemaskiner i private hjem samt andre vaskefaciliteter i køkkener.

Lovgivning og regler

Bygningsreglement BR 10 kap. 3.3.1 om Boligers indretning og kap. 6.3.1 om Ventilation beskriver krav til køkkener. Der skal være plads til, at køkkenarbejde kan foregå på en hensigtsmæssig og betryggende måde ved at der er en mindste fri afstand ud fra køkkenets arbejdspladser og opbevaringspladser.
Desuden skal der være luftskifte i køkkenet, så der kan udsuges en vis mængde luft pr. sekund. Ved indretning af storkøkkener skal Arbejdstilsynets standarder for bl.a. ventilation, indeklima, temperaturer, belysning, indretning mv. overholdes.

Lovgivning og regler – henvisninger
Bygningsreglement 2010, kapitel 3.3.1 stk. 2 - stk.7 og kapital 6.3.1.2 stk. 2 og stk. 5. Arbejdstilsynet www.at.dk

Se også HFB's afsnit i Rumbehov om køkkener:
Rumudformning, køkken - hent her
Køkkenudstyr - hent her
Køkkenudstyr og service - hent her

Hvad er køkkenmontering

En service, hvor et helt køkken bliver monteret. Der findes en autorisationsordning for køkkenmontører.

Typer af køkkenmontering

Køkkener kan være opsat som I-køkken, L-køkken, U-køkken, Ø-køkken eller parallelkøkken, og det henviser til køkkenets layout på en tegning: Som et I (kun elementer og bord/vask) på en side; som et L over en 90 grader vinkel: som et U, hvor køkkenet har en U-form; som et parallel-køkken hvor bunden af U’et er udeladt, og til sidst som et Ø-køkken, hvor vask og komfur er i en ø midt i rummet.

Hvilke materialer består køkkenmontering af

Ved montering af køkkener er det den fulde opsætning af elementer, køleskab, komfur, fliser, stålbeklædning, emhætte og evt. vaskemaskine, der kan være tale om. Fordelen ved at anvende en køkkenmontør, er at man kan minimere antallet af fagpersoner, som skal arbejde med montagen.

Lovgivning og regler om køkkenmontering

Der findes meget overordnede krav til køkkener i Bygningsreglement 2015, samt generelle forhold, der gør sig gældende omkring tilgængelighed, som er SBi-anvisning 222 Tilgængelige boliger.