14.09.17 14:32

Europæisk stålpris til Amager Bakke

Amager Ressource Center, Moe, Bjarke Ingels Group, og Züblin modtager europæisk hæder for ståldesignet på energi- og forbrændingsanlæg.

I dag er Europas professionelle stålentusiaster samlet til "The European Convention for Constructional Steelworks", der for første gang holdes på dansk jord.  Amager Bakke tildeles i dag Den Europæiske Stålpris for anlægget med skiløjperne.

Som begrundelse for prisen skriver dommerkomiteen: "Den multifunktionelle industriarkitektur er et ambitiøst bud på, hvordan et grønt energianlæg kan kombineres med rekreative arealer, der befordrer eventyr, leg og bevægelse. Anlægget udviser en suveræn anvendelse af stål - både som synligt materiale og som optimeret konstruktionsstål - forenet i et bygningsanlæg af international klasse."

Tidligere var produktionsanlæg synonym med firkantede klodser

Amager Ressource Center er bygherre på projektet, og direktør Dan Fredskov er glad for prisen.

"Tidligere var produktionsanlæg synonym med firkantede klodser. Det forsøger vi med Amager Bakke at gøre op med. Her løser vi en meget vigtig infrastrukturopgave, samtidig med at vi tager højde for den kontekst, vi indgår i med en by, der vokser, og hvor behovet for at samtænke industri og byliv derfor hele tiden øges," siger han.

Amager Bakke er en af de største og højeste bygninger i København og samtidig verdenskendt for den spektakulære arkitektur, som Bjarke Ingels Group står bag.

Idéen om at placere en skibakke på taget skal signalere, at røgen fra den bæredygtige energiproduktion er så ren, at den kan sammenlignes med bjergluft. Samtidig er det visionen om at vise, hvordan store industrifaciliteter kan blive et positivt bidrag til byen.

Stål muliggør originalitet

Ligesom naturlige løjper bugter taget sig i alle retninger, hvilket har stillet høje krav til ingeniørfirmaet Moe, der har over 85 års erfaring med design af kraftværker, men ikke før havde forsøgt sig med skibakker. Virksomhedens kompetencechef for stål og projektleder på Amager Bakke, Peter Madsen Nordestgaard, er derfor stolt over at modtage international anderkendelse for arbejdet med konstruktionen af byggeriet.

"Dette byggeri har om noget illustreret stål som et formgivningsmæssigt taknemmeligt materiale, der gør det muligt at realisere dybt originale idéer. Samtidig har vi også fuldendt arkitektens visioner inden for projektets økonomi," siger han.

European Steel Design Awards gives af ECCS hvert andet år for at fremme den kreative og enestående brug af stål i arkitektur og konstruktion. Fremragende design i stålkonstruktion fremhæver de mange fordele ved stål i konstruktion, produktion, økonomi og arkitektur. Formålet med ECCS er at fremme brugen af stålarbejde inden for byggesektoren ved udvikling af standarder og salgsfremmende oplysninger.  

ECCS er den eneste europæiske organisation, der samler stålindustrien, fabrikations- og konstruktionsspecialisterne og den akademiske verden gennem et internationalt netværk af byggerepræsentanter, stålproducenter og tekniske centre.