15.09.14 09:37

Europas største lyslaboratorium er åbnet i Danmark

Et nyt dansk lyslaboratorium udvikler intelligente gadelamper. Bag projektet står Doll, som er et samarbejde mellem partnerskabsorganisationen Gate 21, DTU Fotonik og Albertslund Kommune. De nye lamper skal udover at lyse også vil kunne samle og sende informationer om luftforurening, støj og ulykker.

Europas største laboratorium for LED-gadelys og Smart City

Doll Living Lab indviet med 280 gadelamper på en strækning af 9,2 kilometer i Albertslund. Det er europas største laboratorium for LED-gadelys og Smart City.

I det levende laboratorium opsættes og testes mere end 50 forskellige innovative og energibesparende LED-løsninger fra 18 forskellige virksomheder.

 

Stort potentiale for at optimere energiforbruget

Dansk gadebelysning står for et energiforbrug på omkring 350 GWh om året. Der ligger derfor et stort potentiale for at optimere energiforbruget ved udskiftning af lyskilderne, hvorfor DOLL arbejder med udendørsbelysning som fokusområde.

DOLL er Danmarks nye platform for udviklingen af morgendagens LED-belysning. DOLL's formål er at skabe energibesparelser, mere intelligent indendørs- og udendørsbelysning og nye danske arbejdspladser.

 

Yderligere oplysninger:
Flemming Madsen
Sekretariatschef, DOLL
Mobil: 2612 2630
mail: fm@lightinglab.dk
web: www.lightinglab.dk

De nye gadelamper er allerede i funktion i det nye lys laboratoium i Hersted Industripark. Målet for forskerne er blandt andet, at gøre danske gadelamper mere energibesparende. Foto: Gate21.