01.11.17 16:08

Her er vinderne af Det Bæredygtige Element

Kasper Guldager fra 3XN og Anders Lendager fra Lendager Group løb velfortjent med Personprisen ved prisoverrækkelsen af Det Grønne Element onsdag i Forum. Vinderen af Produktprisen blev KALK med deres nye maling REN, der er helt fri for tungmetaller, blødgørere og toksiske komponenter.

Dansk byggeris prominente bæredygtighedspionerer Anders Lendager og Kasper Guldager kunne velfortjent modtage branchens hyldest, da de i fællesskab modtog Personprisen onsdag kl. 13 på Building Green i Forum. De to arkitekter har arbejdet ihærdigt for at få gjort det bæredygtige byggeri mainstream og en del af vores bygningskultur:

- Anders Lendager og Kasper Guldager har kæmpet utrætteligt for at sætte det bæredygtige byggeri på dagsordenen. De har hver deres tilgang til emnet, men formår begge at inspirere og motivere branchen til at sætte nye standarder for bæredygtigt byggeri. I juryen var vi ikke i tvivl om, at de skulle have Personprisen, siger formand for juryen Signe Kongebro, partner i Henning Larsen og stifter af tegnestuens bæredygtighedsafdeling.

Mens Kasper Guldager gennem tegnestuens 3XN’s udviklingsvirksomhed GXN især fokuserer på råstoffer til nye materialer, så går Anders Lendager til kamp for at genbruge og genanvende gamle materialer. Begge har formået at skabe begejstring for sagen langt udover deres egne organisationer, skabe nye samarbejder og bygge bro til andre interessenter i branchen.

KALK vinder Produktprisen

Dagens anden vinder var KALK, der løb med årets Produktpris for deres nye facade- og vægmaling REN. Malingen er helt fri for problematiske stoffer som biocider, MI, flygtige organiske forbindelser, tungmetaller, blødgørere, toksiske komponenter etc. Derudover bidrager den til et bedre indeklima:

- Malingen REN har nogle åbenlyse bæredygtige kvaliteter. Den er fri for de problematiske stoffer, som indgår i langt de fleste malinger på markedet i dag. Det er godt for miljøet og for de udførende. Endelig er malingen difussionsåben, så fugten let kan ledes væk fra bygningen. Resultatet er et bedre indeklima, siger Grith Bech-Nielsen netværksleder i byggebranchens innovationsnetværk InnoBYG, der sammen med Building Green står bag prisuddelingerne.

Det Bæredygtige Element fakta

Det Bæredygtige Element blev første gang uddelt på Building Green i 2014. Dengang var prisuddelingen fokuseret på en producent med et konkret produkt. Sidste år blev prisen udvidet til også at omfatte en Personpris. Alle indenfor branchen kan indstille kandidater til prisen. De nominerede til prisen udvælges af en fagjury, der også finder vinderne.  

Fagjuryen tæller Tina Saaby Madsen, stadsarkitekt i Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning, Niels Bjørn, selvstændig byplanlægningsrådgiver og formand for tænketanken Urban, Signe Kongebro, partner og leder af afdelingen for bæredygtighed hos Henning Larsen Architects, Harpa Birgisdottir, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, Kasper Lynge Jensen, Udviklingschef på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet samt Lone Feifer, arkitekt MAA og programdirektør for bæredygtigt byggeri i vindueskoncernen VELUX.

 

Yderligere information, kontakt:

Sarah Elhauge | Projektleder på Building Green 
T +45 41 951 14 07 | E-mail: se@buildinggreen.eu <u>
</u>Grith Bech-Nielsen | Netværksleder, InnoBYG v/ Teknologisk Institut 
T +45 72 20 2487 | E-mail: gbe@teknologisk.dk

 

 

Vinderne af Personprisen.

Vinderne af Produktprisen.