21.09.18 11:15

International tegnestue vægter politiske klimamål højt i den bæredygtige omstilling

FN’s 17 verdensmål og 2015-klimaaftalen fra Paris. Det er initiativer, som bliver belyst, når Building Green løber af stablen snart. Hør om Foster + Partners tilgang til klimamålene, når partner og Head of Sustainability, Chris Trott, lægger vejen forbi Forum.

Vores jordklode er ét stort skib godt læsset med bæredygtigt potentiale. Men det tager tid at vende et skib i den størrelsesorden. Sådan lyder det fra Foster + Partners’ partner og Head of Sustainability, Chris Trott, som besøger Building Green i Forum inden længe.

Den britiske tegnestue står bag prominente projekter som Swiss Re Tower – i folkemunde kaldet Agurken – i London, The Great Court ved British Museum og Elefanthuset i Københavns Zoologiske Have. Foster + Partners har i mere end 50 år, før begrebet bæredygtighed overhovedet eksisterede, været banebrydende i deres bæredygtige tilgang til arkitektur. Og det er en tilgang, som i dag tager afsæt i Paris-klimaaftalen fra 2015.

- Jeg ser frem til at besøge Building Green og fortælle mere om, hvordan vi forstår og arbejder med Paris-aftalen. Jeg håber, det kan inspirere branchen, som både kan og skal gøre en forskel i klimadebatten, siger Chris Trott.

- Det er vigtigt, at virksomheder forstår klimaudfordringerne og har en plan for, hvordan de kan være med til at løse dem. Målene er nødt til at være højt sat, de skal være meget specifikke og baseret på forskningen bag, opfordrer han.

Den bæredygtige tilgang hos Foster + Partners

Chris Trott fremhæver særligt to aspekter fra Paris-aftalen, som Foster + Partners arbejder ud fra i deres bæredygtige tilgang til arkitektur:

- Det ene hovedpunkt er, at den gennemsnitlige temperaturstigning skal holdes under 2 grader. Og gerne halvanden. Det andet omhandler udledningen af drivhusgasser, som i høj grad har en betydning for de byggematerialer, vi bruger. Hvis man kan arbejde med disse to punkter i den bæredygtige omstilling, er man på vej i den helt rigtige retning.

Han forklarer videre, at Foster + Partners arbejde med bæredygtighed har ændret sig til en mere holistisk tilgang:

- Bæredygtighed handler ikke kun om energi længere. Det handler snarere om en forståelse af de fordele, bæredygtig arkitektur fører med sig for mennesker og samfund. Det handler om, hvordan vi som arkitekter skaber byggeri, som ikke skader miljøet, men samtidig er økonomisk og socialt rentabelt.

Fremtiden er lys

Ifølge Chris Trott er mulighederne mange, når det kommer til at løse de klimatiske udfordringer. Teknologien er – i de fleste tilfælde – på plads, og der er grund til at være optimistisk. Men det kræver kontinuitet og samarbejde at nå helt i mål:

- Jeg kan ikke se, hvorfor fremtiden ikke skulle se lys ud. Den helt store udfordring er dog at få nationerne til at danne alliancer, så alle tilgår målene og strategien på den samme måde. Det tager tid, men jeg er optimist.

Han mener desuden, at både individer og virksomheder i arkitekt- og byggebranchen spiller en ganske væsentlig rolle:

- Succes i den bæredygtige omstilling er drevet nedefra og op. Det hele starter nemlig blandt individer med masser af passion og ambitioner. Dernæst kommer virksomhederne, som typisk er meget agile og kan give et stort bidrag. Øverst har vi så tiltag som Paris-aftalen og verdensmålene, som bygger på ekspertise og forskning. Det hele hænger sammen i en sluttet ring, lyder det afsluttende fra Chris Trott, hvis oplæg du kan høre torsdag den 1. november på Main Stage.

Fakta om Building Green, København 2018

Gratis registrering og tilmelding her 

Foster + Partners projekt Bloomberg i London, som er den bygning, der har scoret højest på BREEAM-bæredygtighedsskalaen nogensinde. Foto: Foster + Partners