26.10.17 14:14

Nyt forskningsprojekt skal udvikle indeklimavenligt levende lys

Der findes næppe noget mere dansk end hygge, og når det skal være hyggeligt, skal der selvfølgelig levende lys på bordet. Men levende lys afgiver partikler, som kan påvirke indeklimaet. Det skal der gøres noget ved i et nyt projekt, som i sidste ende skal udvikle et lys, der både er hyggeligt og sundt for indeklimaet.

I de kommende mørke måneder bliver lysestager hevet ud af skabene og fyrfadslys tændt på stribe. Hver dansker bruger i gennemsnit næsten seks kilo lys om året, og dermed er Danmark det land i verden, som har det største forbrug af levende lys. Et nyt projekt skal undersøge de partikler, som levende lys afgiver og forsøge at udvikle en type lys, som i mindre grad påvirker indeklimaet. Projektet er støttet med midler fra Miljøstyrelsens MUDP-ordning.

"Selvom levende lys er fast inventar i de fleste hjem, så findes der ikke særligt meget fokuseret forskning på området. Det håber vi at kunne bidrage med i dette projekt, siger projektleder fra Teknologisk Institut," Peter Bøgh Pedersen.

Blandt andet vil projektet kigge på, hvilken betydning det har, hvilke væger og råvarer man vælger. Det sker ved at måle antallet af partikler fra såkaldte referencelys og analysere deres kemiske bestanddele. Denne viden kan man senere bruge til at afgøre, hvilke råvareblandinger og væger, der skal arbejdes videre med for at udvikle et såkaldt lav emissionslys.

"Det er godt, at udledningerne fra levende lys bliver kortlagt, så forbrugerne kan få indsigt og kan træffe deres valg på et oplyst grundlag. Vi tror på, at vi med dette projekt kan få undersøgt, om det er muligt at udvikle en ny type lys og væge med en lavere partikelemmission," siger adm. direktør Mette Poulsen, ASP-HOLMBLAD A/S.

Konklusionerne fra undersøgelserne forventes at være klar, når vi igen går lyse aftener i møde, nærmere bestemt i maj 2018.

Fakta
  • Projektet skal indsamle viden og data omkring partikler og emissioner fra afbrænding af levende lys, og dels undersøge, om det er muligt at udvikle en ny type lys og væge, som kan føre til en lavere partikelforurening.
  • ASP-HOLMBLAD A/S har udviklet projektet i samarbejde med Teknologisk Institut og fabrikspartnere i Sverige og Portugal og den Europæiske Brancheforening for lysproducenter i Europa (ECA). Virksomhederne bidrager med deres samlede viden om lysfremstilling, væge- og vokstyper, og Teknologisk Institut foretager partikelmålinger og kemiske analyser.
  • Der er store forskelle i kvaliteten af lys. Projektet vil medvirke til at undersøge om levende lys af ren stearin forurener mindre end lys med iblandet voks eller paraffin.
  • Projektet Miljørigtige levende lys med reduceret partikelemission er støttet at Miljøstyrelsen under MUDP-programmet med 730.000 kr.

Kilde: Miljøstyrelsen

Danskerne er det folk, der bruger flest levende lys per indbygger. Foto: Miljøstyrelsen