27.02.17 10:25

Pavillon med plader af brugte mælke- og juicekartoner

Vinderen af en åben arkitektkonkurrence om en ny midlertidig pavillon, der skal opføres under Aarhus Kulturbyår er netop fundet. Pavillon gentænker arkitekturens rolle i samfundet med brugte juice- og mælkekartoner.

Arkitekt MAA Marie Joo Thorup og arkitekt MAA Troels Skov-Carlsen vandt foran de 58 andre indsendte forslag med pavillonen `Rotunda´ - en 6 meter høj, markant cirkulær formation. Den er opbygget af 16 ens trærammer, som udvendigt beklædes med bølgeplader lavet af brugte juice- og mælkekartoner. Pladerne bliver baggrund for byrummet og kan fungere som lærred for skiftende billede- og lysprojektioner.

”Arkitekterne har leveret et overbevisende bud på en pavillon som reflekterer stedet og gentænker materialet. Samtidig har de skabt en pavillon, som enkelt kan demonteres og opføres et andet sted”, lyder det blandt andet fra en enig dommerkomité.

Dommerkomiteen har valgt at pege på ROTUNDA på grund af dens åbenhed og enkle udtryk. Åparken nærmest flyder ind i cirklen, og fokus rettes mod himmelrummet og den særlige belysning, der kan skabes i de mørke timer. 


Pavillonen er et bidrag til Kulturbyåret 2017

Pavillonen er et bidrag til kulturbyåret i Aarhus og skal sætte fokus på behovet for at gentænke arkitekturens rolle i samfundet og (gen)anvendelsen af klodens ressourcer. 

Genbrugstemaet går tydeligt igen i alle konkurrenceforslagene. Det er typisk plast eller papir, der forslås genanvendt, men der ses også materialer som brugte tegl og mursten med en reference til de materialer, der er anvendt i boligbebyggelserne i området.

59 arkitekter, landskabsarkitekter og designere prøvede kræfter med konkurrenceformatet, som er en mere ressourcebesparende version af den traditionelle åbne konkurrence. 

Konkurrencen er udskrevet af Arkitektforeningens Lokalafdeling Østjylland i januar 2017 som en åben 100-timers konkurrence for alle medlemmer af Arkitektforeningen. 

ROTUNDA indvies den 1. maj 2017 og vil være åben for en lang række aktiviteter og events i løbet af kulturbyåret. 

Stor idérigdom og flere fremhævede forslag

Vinderen blev valgt blandt i alt 59 meget forskellige forslag. Mange forslagsstillere har arbejdet iderigt med udnyttelse af ressourcer og genbrug af samfundets affald. Den store variation af forslag til pavillonens udformning har ført til meget grundige diskussioner i dommerkomitéen om karakter og brug af RETHINK- pavillonen for 2017, men har også kastet nye idéer af sig til genbrug af materialer.

 

Ud over vinderforslaget har dommerkomiteen valgt at udpege en 2. og 3. plads samt 7 forslag der har modtaget hædrende omtale. Alle 59 forslag udstilles på Aarhus Rådhus fra den 23. februar kl. 16.00 til 2. marts kl 17.00

 Projektet er sponsoreret af Dreyers Fond, Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg, Henny & Johan Richters Fond, A. Enggaard A/S, Arkitektforeningen og Arkitektforeningens Lokalafdeling Østjylland. Aarhus Kommune stiller arealet til pavillonen til rådighed. 

 

Kilde: www.arkitektforeningen.dk

 

  

 

Arkitekt MAA Marie Joo Thorup og arkitekt MAA Troels Skov-Carlsen vandt foran de 58 andre indsendte forslag med pavillonen `Rotunda´ - en 6 meter høj, markant cirkulær formation. Pavillonen er et bidrag til kulturbyåret i Aarhus og skal sætte fokus på behovet for at gentænke arkitekturens rolle i samfundet og (gen)anvendelsen af klodens ressourcer.