29.01.18 15:02

STRATEGISKE SAMARBEJDER OG TVÆRFAGLIGHED ER VEJEN FREM

Fusioner, sammenlægninger og opkøb er en konkurrenceparameter, der er kommet for at blive. Men også specialisering og tværfaglighed er vejen frem, mener bl.a. Mette Kynne, CEO fra Henning Larsen samt Tomas Snog, kreativ direktør hos AI.

Konsolideringen i arkitektbranchen fortsætter. Schmidt Hammer Lassen er blevet opkøbt af amerikanske Perkins + Will, et globalt arkitektfirma med aktiviteter og kontorer i Sydamerika, Kina, Canada, England, Emiraterne og i store dele af USA. Og nu i Danmark.

Tendensen, at store firmaer opkøber andre og ofte mindre firmaer, er ikke ny. Det udløser en vis bekymring blandt nogle – for – er det den eneste vej frem? Der findes andre måder at styrke sin forretning på og at imødekomme tendenser og strømninger. En af måderne er i højere grad, at tænke i tværfaglighed indenfor egne rækker. Størstedelen af danske arkitektvirksomheder er nemlig i dag, som udgangspunkt, meget ens. De består af arkitekter og konstruktører.

Sådan har det været i mange år – men ikke hos alle. Flere og flere arkitektvirksomheder begynder at se forretningsidéen og ikke mindst det praktiske i at have – eksempelvis – ingeniører ansat.

Flere kompetencer kvalificerer løsningerne

Hos Henning Larsen Architects har man haft ingeniørfagligheden inde ved tegnebordene i en årrække og i dag, er det et særskilt forretningsområde, der dels har betydet flere opgaver for Henning Larsen Architects men også, at virksomheden har fået styrket fagligheden med ny viden og andre kompetencer end de rent arkitektfaglige. Mette Kynne Frandsen, CEO hos Henning Larsen uddyber:

”Det startede med, at vi ville styrke vores viden om bæredygtighed, og vi fik tre phd-studerende fra DTU. Vi fangede hurtigt, at nærheden ved at være kolleger og deres faglighed og viden, kvalificerede vores designløsninger på en helt anden måde end tidligere.”

Hos Henning Larsen Architects handler det først og fremmest om at udvikle arkitektur, og ikke om man har den ene eller den anden uddannelse. Her er man optaget af at specialisere sig i at være  stærke på designprocesserne, så hvert projekt bliver udviklet og bygget på baggrund af den nyeste viden.

Fokus på bæredygtige løsninger 

Den tværfaglige tilgang finder vi også hos AI, der har haft arkitekter og ingeniører ansat helt fra starten – dvs. de sidste 50 år. Ved at have et tæt samarbejde, kan AI komme rundt om både det arkitektoniske og det tekniske tidligt i projekterne. 

En fælles udfordring

Danske Arkitektvirksomheder er ikke i tvivl om, at de små og mellemstore danske arkitektvirksomheder stadig spiller en afgørende rolle i fremtidens byggeri og i forhold til at udvikle vores samfund i en mere bæredygtig retning. 

Kilde: www.danskeark.dk - Karen Sejr og Lene Espersen Læs hele artikel

Yderligere information, kontakt:

Lene Espersen, Adm. direktør, cand.oecon.
E-mail le@danskeark.dk // Mobil 23 27 69 26

Henning Larsen Architects er en blandt flere arkitektvirksomheder der mener, at tværfaglighed og specialisering også er vejen frem for danske arkitektvirksomheder. Foto: Agnete Schlicktkrull